Ενέργεια & Διατήρηση της Μ.Ε. Online: Σωστό – Λάθος

Οι 20 ερωτήσεις Σωστού - Λάθους (True-False) στην Ενέργεια & Διατήρηση της Μ.Ε. βαθμολογούνται από 1 μονάδα η κάθε μία.

Όταν ολοκληρώσεις τις απαντήσεις πάτα το "Αποτελέσματα" και αυτόματα θα δεις τις σωστές απαντήσεις και την επίδοσή σου.

Σε όλες τις ερωτήσεις να λαμβάνεις g=10m/s2.

1. Μια δύναμη που ασκείται σε ένα σώμα παράγει έργο 50J. Επομένως η ενέργεια του σώματος αυξήθηκε κατά 50J.
2. Ένας εργάτης τραβάει με ένα σχοινί ένα βαρύ κυβώτιο, αλλά αυτό παραμένει ακίνητο. Αυτό συμβαίνει γιατί το έργο της δυναμης που ασκεί ο εργάτης μέσω του σχοινιού στο κιβώτιο εξουδετερώνεται από το έργο της τριβής.
3. Τα σώματα κινούνται σε οριζόντιο επίπεδο εξ αιτίας των δυνάμεων F και F'. Αν οι δύο δυνάμεις παράγουν έργο 100J μετατοπίζοντας τα σώματα κατά το ίδιο μήκος, τότε F'>F.

Ερώτηση 3

4. Σε σώμα ασκείται οριζόντια δύναμη F και κινείται σε οριζόντιο επίπεδο με σταθερή ταχύτητα. Το έργο της δύναμης F ισούται με το έργο που καταναλώνει η τριβή.
5. Το σώμα μετατοπίζεται προς τα δεξιά κατά διάστημα Δx. Το έργο της δύναμης Ν του δαπέδου είναι μεγαλύτερο από το έργο του βάρους.

Ερώτηση 5

6. Σε σώμα, που αρχικά ήταν ακίνητο πάνω σε οριζόντιο επίπεδο, ασκούμε οριζόντια δύναμη F η οποία το θέτει σε κίνηση. Η F, αφού παράγει έργο 300J, παύει να ασκείται. Το σώμα συνεχίζει να κινείται για ορισμένο διάστημα και σταματάει. Το έργο της τριβής είναι ίσο με 300J.
7. Ένα σώμα κινείται στο οριζόντιο επίπεδο με σταθερή ταχύτητα 20m/s, οπότε ασκείτει επάνω του δύναμη F. Όταν η δύναμη παράγει έργο 300J, παύει να ασκείται και το σώμα συνεχίζει να κινείται στο οριζόντιο επίπεδο μέχρι να σταματήσει.Τότε το έργο της τριβής είναι μεγαλύτερο από 300J.
8. Αν αφήσουμε την ίδια σφαίρα να πέσει, το έργο του βάρους της είναι μεγαλύτερο στην πρώτη περίπτωση (σκάλες) γιατί κάνει μεγαλύτερη διαδρομή.

Ερώτηση 8

9. Αν σε ένα σώμα ασκούνται τέσσερις δυνάμεις, που τα έργα τους είναι 500J, 800J, -300J και -900J, τότε το σώμα αυξάνει την ταχύτητά του.
10. Σώμα ξεκινάει από την ηρεμία υπό την επίδραση δυνάμεων και αποκτά ταχύτητα υ, όταν το συνολικό έργο των δυνάμεων είναι Wολ.. Αν διπλασιαστεί το Wολ., τότε διπλασιάζεται και η ταχύτητα υ.
11. Αθλητής των καταδύσεων βουτάει από ύψος H πάνω από την επιφάνεια του νερού και βυθίζεται κατά h μέσα στο νερό. Αν κανει τη βουτιά του από διπλάσιο ύψος (2H), τότε θα βυθιστεί και σε διπλάσιο βάθος (2h). Θεώρησε ότι η αντίσταση Fαντ του νερού είναι σταθερή και στις δύο περιπτώσεις.
12. Από την κορυφή κεκλιμένου επιπέδου ύψους h=3m και γωνίας 300, αφήνουμε να ολισθήσει σώμα μάζας 5kg. Αν η τριβή μεταξύ του σώματος και του επιπέδου είναι 26Ν, το σώμα δε θα φτάσει στη βάση του κεκλιμένου.
13. Αυτοκίνητο τρέχει σε ευθύγραμμο και οριζόντιο δρόμο με ταχύτητα υ, οπότε ο οδηγός αρχίζει να φρενάρει. Λόγω τριβής το αυτοκίνητο σταματάει αφού διανύσει μήκος Δx από το σημείο που πάτησε ο οδηγός το φρένο. Αν το αυτοκίνητο έτρεχε με διπλάσια ταχύτητα τη στιγμή του φρεναρίσματος, τότε το διάστημα που θα διάνυε μέχρι να σταματήσει, θα ήταν επίσης διπλάσιο, δηλ.2Δx.
14. Σώμα κινείται σε οριζόντιο επίπεδο υπό την επίδραση δυνάμεων, οι οποίες μεταβάλλουν την ταχύτητά του όπως φαίνεται στο διάγραμμα. Το συνολικό έργο των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα από τη χρονική στιγμή 0s έως τα 20s είναι αρνητικό.

Ερώτηση 14

15. Μια μπάλα του τέννις μάζας 120g πέφτει από ύψος 5m, με αμελητέες τριβές και αντιστάσεις. Η μηχανική του ενέργεια 2m πριν φτάσει στο έδαφος θα είναι 6J.
16. Σώμα μάζας 4kg αφήνεται να πέσει από ύψος 10m. Αν θεωρήσουμε τις τριβές και αντιστάσεις αμελητέες, 2m πριν φτάσει στο έδαφος η κινητική ενέργεια θα είναι 400J.
17. Σώμα εκτοξεύεται κατακόρυφα προς τα πάνω. Όταν το σώμα διανύσει το 70% του μέγιστου ύψους η κινητική του ενέργεια θα είναι το 30% της αρχικής. Τριβές και αντιστάσεις αμελητέες.
18. Ένας σκιέρ κατεβαίνει από την κορυφή ενός λόφου ύψους 20m και φτάνει στη βάση του με ταχύτητα 22m/s. Αν υποθέσουμε ότι οι τριβές με το παγωμένο χιόνι είναι αμελητέες, τότε ο άνεμος παρήγαγε έργο πάνω στο σκιέρ.
19. Μία μικρή και συμπαγή μπάλα την πετάμε προς τα πάνω. Η μηχανική της ενέργεια δίνεται από την εξίσωση \displaystyle v^2+20h=625J. Το μέγιστο ύψος που φτάνει η μπάλα είναι 31,25m και η ταχύτητα που επιστρέφει στο σημείο εκκίνησης είναι 25m/s.
20. Αφήνουμε ένα σώμα ελεύθερο να πέσει από ορισμένο ύψος. Το διάγραμμα δείχνει τη μεταβολή της δυναμικής U και της κινητικής ενέργειας Κ του σώματος σε συνάρτηση με το ύψος. Στο σώμα δεν ικανοποιείται η αρχή της διατήρησης της μηχανικής ενέργειας.

Ερώτηση 20


 

Γιάννης Γαϊσίδης

gaisidis@viewonphysics.gr

img_1494

(1.053 επισκέψεις, 1 επισκέψεις σήμερα)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *