Δυνάμεις Online

Οι ερωτήσεις που ακολουθούν είναι επαναληπτικές για τις δυνάμεις. Όταν ολοκληρώσεις τις απαντήσεις σου πάτα το "Αποτελέσματα" και θα δεις την επίδοσή σου.

Οι ερωτήσεις Σωστού-Λάθους (True-False) βαθμολογούνται με 0,5 η κάθε μία. Όλες οι άλλες από 2 μονάδες.

1. Για να προσδιορίσουμε με ακρίβεια μία δύναμη αρκεί να γνωρίζουμε την αριθμητική της τιμή.
2. Δεν υπάρχουν σώματα που μόνο δέχονται ή μόνο ασκούν δυνάμεις.
3. Οι δυνάμεις που ασκούν τα τεντωμένα σχοινιά πάνω στα σώματα που είναι δεμένα σ' αυτά, λέγονται τάσεις και είναι δυνάμεις εξ επαφής.
4. Οι δύο δυνάμεις F1 και F2 είναι αντίθετες.

Ερώτηση 3
5. Το βάρος είναι δύναμη που έχει διεύθυνση κάθετη προς την επιφάνεια της Γης.
6. Το βάρος ενός σώματος ελαττώνεται όσο αυξάνεται το ύψος από την επιφάνεια της Γης, ενώ η μάζα παραμένει σταθερή.
7. Η τριβή είναι μία δύναμη που πάντα αντιστέκεται στην κίνηση των σωμάτων.
8. Η μπάλα ισορροπεί στην επιφάνεια ενός τραπεζιού. Δέχεται δύο δυνάμεις: Το βάρος της W και τη δύναμη N από την επιφάνεια του τραπεζιού.  Η μία από τις δύο αυτές δυνάμεις είναι η Δράση και η άλλη η Αντίδραση.

Ερώτηση 8
9. Το σώμα Σ ισορροπεί κρεμασμένο στην άκρη ενός κατακόρυφου ελατήριου. Αν W είναι το διάνυσμα του βάρους του και F η δύναμη που ασκεί το ελατήριο πάνω στο Σ, επίλεξε ποιο από τα σχήματα Α,Β,Γ ή Δ είναι το σωστό.

Ερώτηση 9
10. Ποια από τις δυνάμεις Α,Β,Γ ή Δ μπορεί να αντικαταστήσει τις δύο δυνάμεις των 30Ν και 20Ν και να φέρει τα ίδια αποτελέσματα;

Ερώτηση 10
11. Ποια από τις δυνάμεις Α,Β,Γ ή Δ μπορεί να αντικαταστήσει τις δύο δυνάμεις των 30Ν και 20Ν και να φέρει τα ίδια αποτελέσματα;

Ερώτηση 11
12. Οι δύο δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα είναι κάθετες μεταξύ τους και έχουν μέτρο 10Ν η κάθε μία. Η συνισταμένη τους έχει μέτρο:

Άσκηση 12
13. Δύο δυνάμεις 8N και 6N ασκούνται πάνω σε ένα μικρό σώμα. Μία δύναμη 12Ν μπορεί να αντικαταστήσει και τις δύο και να φέρει τα ίδια αποτελέσματα. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές;
14. Οι δύο δυνάμεις F1 και F2 ασκούνται στο μικρό σώμα, που αρχικά ήταν ακίνητο. Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί το σώμα;

Ερώτηση 14

15. Αν ένα σώμα κινείται ή τείνει να κινηθεί πάνω σε μία τραχιά επιφάνεια, τότε ασκούνται επάνω του από τη επιφάνεια δύο δυνάμεις. Η δύναμη FN και η Τ. Για να βρούμε τη συνολική δύναμη που δέχεται το σώμα από την επιφάνεια, θα πρέπει να υπολογίσουμε τη των δύο αυτών δυνάμεων με τη βοήθεια του θεωρήματος.

16. Επιλέξτε τις σωστές προτάσεις. Αν σε ένα σώμα που κινείται δεν ασκηθεί καμία δύναμη, τότε το σώμα:

 

Γιάννης Γαϊσίδης

gaisidis@viewonphysics.gr

img_1494

(7.530 επισκέψεις, 1 επισκέψεις σήμερα)
Updated: 5 Δεκεμβρίου 2014 — 19:28

1 Comment

Add a Comment
  1. ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ

    Εξαιρετική δουλειά !! Μας βοηθάτε πολύ !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *