Νόμος του Ohm – Εργαστήριο

Στόχος:

Να ανακαλύψεις και να διερευνήσεις πειραματικά τη σχέση τάσης-έντασης και αντίστασης-έντασης στους αντιστάτες.

Τύπωσε:

  • Το φύλλο εργασίας για συμπλήρωση (κλικ εδώ).
  • Δύο φορές το χαρτί με τα τετραγωνάκια για τη δημιουργία των δύο διαγραμμάτων (κλικ εδώ).

1η Εργασία:

  1. Τοποθέτησε την μπάρα της αντίστασης R στα 200Ω και κράτα σταθερή την τιμή αυτή κατά τη διάρκεια της εργασίας.
  2. Δώσε διαδοχικά τις τιμές της τάσης του Φύλλου Εργασίας Ι, χρησιμοποιώντας την μπάρα των τάσεων, και διάβαζε τις αντίστοιχες τιμές των εντάσεων που αναγράφονται κάτω από τον αντιστάτη. Γράψε τις τιμές αυτές στη στήλη των εντάσεων.
  3. Στο χαρτί με τα τετραγωνάκια που τύπωσες κατασκεύασε το διάγραμμα τάσης-έντασης από τα ζεύγη τιμών που εχεις στον συμπληρωμένο πίνακα.
  4. Φέρε τη γραμμή που ενώνει τα σημεία που βρήκες.
  5. Γράψε πάνω στο χαρτί το συμπέρασμα που βγαίνει από τη μορφή του διαγράμματος, για τη σχέση τάσης-έντασης για μία σταθερή αντίσταση (Νόμος του Ohm).

2η Εργασία:

  1. Τοποθέτησε την μπάρα των τάσεων στη τιμή 6V (τέσσερις μπαταρίες των 1,5V) και κράτα σταθερή την τιμή αυτή κατά τη διάρκεια της εργασίας.
  2. Δώσε διαδοχικά τις τιμές της αντίστασης του Φύλλου Εργασίας ΙΙ, χρησιμοποιώντας την μπάρα των αντιστάσεων, και διάβαζε τις αντίστοιχες τιμές των εντάσεων που αναγράφονται κάτω από τον αντιστάτη. Γράψε τις τιμές αυτές στη στήλη των εντάσεων.
  3. Στο χαρτί με τα τετραγωνάκια που τύπωσες κατασκεύασε το διάγραμμα αντίστασης-έντασης από τα ζεύγη τιμών που εχεις στον συμπληρωμένο πίνακα.
  4. Φέρε τη γραμμή που ενώνει τα σημεία που βρήκες.
  5. Γράψε πάνω στο χαρτί το συμπέρασμα που βγαίνει από τη μορφή του διαγράμματος, για τη σχέση αντίστασης-έντασης, όταν η τάση διατηρείται σταθερή.

Γιάννης Γαϊσίδης

gaisidis@viewonphysics.gr

img_1494

(1.650 επισκέψεις, 1 επισκέψεις σήμερα)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *