- Του Lewis Epstein
- Απο το βιβλίο “Εικόνες της Σχετικότητας” εκδόσεις Κάτοπτρο.
Μια μικρή και εκλαϊκευμένη εισαγωγή στον κόσμο της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας και στην έννοια του χωρόχρονου.
Ερώτηση:Γιατί δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε ταχύτερα από το φως;
Απάντηση::Επειδή δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε με μικρότερη ταχύτητα από αυτό.
Υπάρχει για όλα τα πράγματα μία μόνο ταχύτητα. Οτιδήποτε υπάρχει γύρω μας, κινείται πάντοτε με την ταχύτητα του φωτός. Θα αναριωτιέστε. Πώς γίνεται να κινείστε αφού κάθεστε αναπαυτικά στην πολυθρόνα σας; Η απάντηση είναι ότι κινείστε μέσα στο χρόνο.
Γι αυτό αντιλαμβανόμαστε τα χρονόμετρα που ταξιδεύουν μέσα στο χώρο να “δουλεύουν” πιο αργά. Επειδή κανονικά τα χρονόμετρα “τρέχουν” μέσα στο χρόνο και όχι μέσα στο χώρο. Αν τα αναγκάσουμε να κινηθούν μέσα στο χώρο, θα το κάνουν δαπανώντας ένα μέρος της ταχύτητας που χρησιμοποιούν να ταξιδέουν μέσα στο χρόνο. Όσο μάλιστα ταχύτερα ταξιδεύουν μέσα στο χώρο τόσο πιο αργά ταξιδεύουν μέσα στο χρόνο. Είναι επίσης δυνατόν να τα αναγκάσουμε να δαπανήσουν ολόκληρη την ταχύτητα που χρησιμοποιούν, για να ταξιδεύουν μόνο μέσα στο χώρο. Τότε όμως θα ταξιδεύουν μόνο μέσα στο χώρο και καθόλου μέσα στο χρόνο (αφού δε θα τους έχει απομείνει άλλη ταχύτητα).Θα ‘χουν σταματήσει να χρονομετρούν, επομένως θα ‘χουν σταματήσει να “γερνούν”.
Όλα αυτά μπορεί να παρασταθούν με ένα διάγραμμα, το οποίο στην ουσία είναι το “κοσμικό ταχύμετρο”. Τίποτα δεν μπορεί να μεταβάλλει την “ολική” ταχύτητα ενός σώματος. Μόνο η διεύθυνση της κίνησής του, μέσα στο χωρόχρονο, μπορεί να μεταβληθεί.
Σε κατάσταση ηρεμίας το σώμα θεωρείται ότι ταξιδεύει μέσα στο χρόνο και το διάνυσμα της ταχύτητάς του βρίσκεται πάνω στον άξονα του χρόνου και κατευθύνεται από το Ο προς το Α. Όταν όμως κινείται προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά, το διάνυσμα της ταχύτητάς του κλίνει προς τα δεξιά, π.χ. προς το Κ ή προς τα αριστερά, προς το Λ αντίστοιχα. Στην ακραία περίπτωση, όταν η κίνηση γίνεται εξ ολόκληρου στο χώρο και καθόλου στο χρόνο, τότε το διάνυσμα κατευθύνεται από το Ο προς το Γ.
Το διάγραμμα βαθμολογείται ως εξής: Αν η απόσταση από το Ο στο Α είναι ένα έτος, τότε η απόσταση από το Ο στο Γ είναι ένα έτος φωτός, η απόσταση δηλαδή που διανύσει το φως μέσα σε ένα έτος.
Μπορείτε να δείτε ποτέ το δικό σας “ιδιωτικό” χρονόμετρο να σταματά να μετράει το χρόνο; Όχι. Βρίσκεστε πάντα σε κατάσταση ηρεμίας ως προς τον εαυτό σας και επομένως δεν μπορείτε να δείτε ποτέ το “ιδιωτικό” σας χρονόμετρο να κινείται μέσα στο χώρο. Για σας το χρονόμετρο κινείται μόνο μέσα στο χρόνο (όπως πρέπει να κάνει έτσι κι αλλιώς). Δεν μπορείτε ποτέ να το δείτε να “κτυπά” το χρόνο αργά. Προς οποιαδήποτε κατεύθυνση κι αν ταξιδέψετε, η κατεύθυνση αυτή είναι για σας μόνο μέσα στο χρόνο.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα νοιώθατε αν ταξιδεύατε με την ταχύτητα του φωτός; Μα ακριβώς όπως νιώθετε τώρα. Γιατί αυτή τη στιγμή, επειδή τρέχετε με την ταχύτητα του φωτός, αυτό σας κάνει να έχετε την αίσθηση του χρόνου. Επομένως η ερώτηση “Γιατί τα υλικά σώματα δεν μπορούν να ταξιδέψουν ταχύτερα από το φως;” μπορεί να απαντηθεί μέσω μιας άλλης ερώτησης: “Γιατί ο χρόνος δεν μπορεί να ταξιδέψει ταχύτερα;”
Αν, λοιπόν, καταφέρετε ποτέ να βρείτε τον τροπο για κάτι τέτοιο, να αυξήσετε δηλαδή την ταχύτητα του χρόνου, πράγμα που σημαίνει να αυξήσετε το μήκος της βελόνας του κοσμικού ταχύμετρου, τότε θα έχετε ανακαλύψει και τον τρόπο να κινείστε ταχύτερα απο το φως. Το αντίστροφο είναι εξ ίσου αληθινό.
Μέσα στο χώρο και το χρόνο
Υποθέστε ότι διάφορα σώματα αναχωρούν ταυτόχρονα από το Ο. Το καθένα τους έχει διαφορετική ταχύτητα μέσα στο χώρο, επόμενες και διαφορετική ταχύτητα μέσα στον “ίδιο” χρόνο. Όλα όμως έχουν την ίδια ταχύτητα μέσα στο χωρόχρονο, γι αυτό και θα φτάσουν ταυτόχρονα σ’ έναν κύκλο του χωρόχρονου.
Οι δίδυμοι
Μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας να κινείται μέσα στο χώρο; Το Παράδοξο των Διδύμων απαντάει στο ερώτημα. Ιδού μία απλή και κατανοητή προσέγγιση, με βάση το κοσμικό χρονόμετρο που παρουσιάσαμε προηγουμένως. Μια ελαφρώς πιο θεωρητική παρουσίαση,, με εισαγωγή σε αρχές της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, θα τη βρείτε στο “Τοπίο” – “Προσεγγίσεις”-“Ειδικά Θέματα” ή κάνοντας κλικ εδώ.
Ο Φίλιππος και ο Ναθαναήλ είναι δύο δίδυμα αδέλφια. Ο Φίλιππος μένει στο σπίτι και ο Ναθαναήλ βγαίνει μια “βόλτα” που θα την κάνει με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Στο διάγραμμα ο Φίλιππος, εφόσον δεν ταξιδεύει στο χώρο, ταξιδεύει μέσα στο χρόνο κατά μήκος της διαδρομής Φ, ενώ ο Ναθαναήλ ταξιδεύει κατά μήκος της διαδρομής Ν. Στην περιοχή που η διαδρομή Ν καμπυλώνεται, ο Ναθαναήλ ταξιδεύει στο χώρο. Και τα δύο αδέλφια έχουν την ίδια ταχύτητα μέσα στο χωρόχρονο (όπως είπαμε όλα τα πράγματα έχουν την ίδια ταχύτητα μέσα στο χωρόχρονο). Αυτό σημαίνει ότι η απόσταση που διανύει ο Φίλιππος κατά μήκος της διαδρομής Φ ισούται πάντα με το μήκος της διαδρομής Ν που διανύει ο Ναθαναήλ.
Οι δίδυμοι ξεκινούν μαζί από το ίδιο σημείο. Όταν όμως ο Ναθαναήλ αρχίζει τη βόλτα του η διαδρομή του εκτρέπεται μέσα στο χώρο, ενώ η διαδρομή του Φίλιππου παραμένει μέσα στο χρόνο. Όταν ο Ναθαναήλ επιστρέφει στο σπίτι του, ας πούμε στο σημείο Ν, ο Φίλιππος θα βρίσκεται “μπροστά” του στο σημείο Φ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Φίλιππος προηγείται του Ναθαναήλ σε “ίδιο” χρόνο ή ηλικία. Τι σημαίνει όμως ότι προηγείται σε ηλικια; Σημαίνει ότι ο Φίιππος είναι πιο γερασμένος από τον Ναθαναήλ, βιολογία μεγαλύτερος.
Είναι αλήθεια ότι ξεκίνησαν μαζί ως εντελώς όμοιοι δίδυμοι και είναι επίσης αλήθεια ότι η ταχύτητά τους μέσα στο χωρόχρονο ήταν πάντα ίδια. Όμως ο Ναθαναήλ χρησιμοποίησε μέρος της ταχύτητάς του για να μετακινηθεί μέσα στο χώρο, με αποτέλεσμα να έχει λιγότερη ταχύτητα μέσα στο χρόνο. Ως εκ τούτου έμεινε νεότερος από τον Φίλιππο, ο οποίος χρησιμοποίησε όλη την ταχύτητά του για να ταξιδέψει μέσα στο χρόνο. Επόμενως δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσει ο Ναθαναήλ σε ηλικία τον Φίλιππο, εκτός κι αν ο δεύτερος πάει κι αυτός μια αντίστοιχη βόλτα.
Γιάννης Γαϊσίδης