Δυναμική σε μία Διάσταση Online: Σωστό-Λάθος

Οι 20 ερωτήσεις Σωστού - Λάθους (True-False) πάνω στη Δυναμική σε μία Διάσταση βαθμολογούνται από 1 μονάδα η κάθε μία.

Όταν ολοκληρώσεις τις απαντήσεις πάτα το "Αποτελέσματα" και αυτόματα θα δεις τις σωστές απαντήσεις και την επίδοσή σου.

1. Σε ένα σώμα ασκούνται δύο συγγραμμικές δυνάμεις με μέτρα 60Ν και 40Ν. Η συνισταμένη τους μπορεί να έχει μέτρο 50Ν.
2. Το σώμα κινείται με σταθερή ταχύτητα προς τα δεξιά. Πάνω του ασκούνται οι δύο δυνάμεις F1 και F2. Στο σώμα θα ασκείται τουλάχιστον κι άλλη μία δύναμη προς τα δεξιά.

Ερώτηση 2

Ερώτηση 2

3. Όσο πιο μεγάλη είναι η μάζα ενός σώματος τόσο πιο μεγάλη αδράνεια έχει το σώμα.
4. Αλεξιπτωτιστής κατεβαίνει προς το έδαφος με σταθερή ταχύτητα. Το ελεξίπτωστο δέχεται αντίσταση από τον αέρα μεγαλύτερη από το συνολικό βάρος που κατεβαίνει.
5. Σώμα σέρνεται προς τα δεξιά, χωρίς τριβές και αντιστάσεις, με τη βοήθεια ενός νήματος. Αν το νήμα σπάσει τότε το σώμα θα κινηθεί λίγο ακόμη και μετά θα σταματήσει.

Άσκηση 4

Άσκηση 5

6. Το σώμα κινείται με σταθερή ταχύτητα προς τα δεξιά, οπότε, αντίθετα προς την κίνησή του, ασκείται σταθερή δύναμη F. Το σώμα κάποια στιγμή θα κινηθεί προς τα αριστερά με ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση.

Ερώτηση 6

Ερώτηση 6

7. Σε σώμα μάζας 1,6kg ασκείται δύναμη 8Ν. Αν στο ίδιο σώμα ασκηθεί δύναμη 16Ν, η επιτάχυνσή του 10πλασιάζεται.
8. Δύο σώματα Α και Β με μάζες 2,5kg και 10kg αντίστοιχα, ξεκινούν από την ηρεμία υπό την επίδραση δύο ίσων δυνάμεων. Αν το Α επιταχύνεται με 1m/s2, τότε το Β θα επιταχύνεται με 0,25m/s2.
9. Δύο σώματα Α και Β έχουν μάζες m και 2m αντίστοιχα και βρίσκονται σε ηρεμία. Ασκούμε στο Α δύναμη F και στο Β δύναμη 2F. Μετά από 10s τα δύο σώματα θα αποκτήσουν την ίδια ταχύτητα.

Ερώτηση 7

Ερώτηση 9

10. Δύο σώματα Α και Β, με mA>mB, ξεκινούν ταυτόχρονα από την ηρεμία και κινούνται ίσες αποστάσεις υπό την επίδραση δύο δυνάμεων FA και FB αντίστοιχα. Τα δύο σώματα τερματίζουν ταυτόχρονα. Τότε στο σώμα Α θα ασκείται μικρότερη δύναμη από αυτήν που ασκείται στο Β ( FA<FB).
11. Αν ένα σώμα κινείται και ασκείται επάνω του συνισταμένη δύναμη Fολ, τότε αυτή θα έχει την ίδια κατεύθυνση με την ταχύτητα.
12. Σώμα μάζας 5kg επιταχύνεται αποό την ηρεμία με σταθερή επιτάχυνση 5m/s2 ενώ ασκείται επάνω του δύναμη F= 30Ν προς την κατεύθυνση της κίνησης. Αν σε 4s το σώμα αποκτά ταχύτητα 20m/s, τότε η μόνη δύναμη που ασκείται στο σώμα είναι η F.
13. Η εξίσωση κίνησης ενός σωματιδίου μάζας 10-9kg είναι  x=(10^6 m/s^2) \cdot t^2 . Η επιταχύνουσα δύναμη που δέχεται το σωματίδιο θα είναι 10-3N.
14. Από το διάγραμμα ταχύτητας - χρόνου ενός σώματος προκύπτει ότι στο σώμα ασκείται σταθερή δύναμη της ίδιας κατεύθυνσης με την ταχύτητα.

Ερώτηση 11

Ερώτηση 14

15. Ένα σώμα κινείται προς τη θετική κατεύθυνση του άξονα των x. Πάνω του ασκείται μόνο μία δύναμη F, που μεταβάλλεται όπως δείχνει το διάγραμμα. Το σώμα εκτελεί επιβραδυνόμενη κίνηση.

Ερώτηση 10

Ερώτηση 15

16. Με βάση την προηγούμενη ερώτηση και το διάγραμμα δύναμης-χρόνου προκύπτει ότι το σώμα αποκτά τη μέγιστη ταχύτητα τη χρονική στιγμή 20s.
17. Δύο σώματα Α και Β με ίσες μαζες κινούνται με ταχύτητες που μεταβάλλονται με το χρόνο, όπως φαίνεται στο στο διάγραμμα. Από το διάγραμμα προκύπτει ότι στα δύο σώματα ασκούνται ίσες δυνάμεις.

Ερώτηση 17

Ερώτηση 17

18. Δύο μικρά και βαριά σώματα Α και Β τα αφήνουμε ταυτόχρονα να πέσουν από διαφορετικά ύψη.  Το Β φτάνει στο έδαφος 3s μετά το Α. Αν το Α αγγίζει το έδαφος με ταχύτητα 20m/s, τότε το Β θα  φτάνει με ταχύτητα 50m/s. Δίνεται g=10m/s2.
19. Αφήνουμε ένα σώμα να πέσει ελεύθερα από ύψος h και φτάνει στο έδαφος σε χρόνο t. Αν το αφήσουμε να πέσει από το μισό ύψος, θα φτάσει στο έδαφος στο μισό χρόνο.
20. Αφήνουμε να πέσει ελεύθερα ένα σώμα από ορισμένο ύψος, οπότε φτάνει στο έδαφος με ταχύτητα υ. Για να φτάσει στο έδαφος με διπλάσια ταχύτητα, πρέπει να το αφήσουμε από διπλάσιο ύψος.

 


Γιάννης Γαϊσίδης

gaisidis@viewonphysics.gr

img_1494

(1.451 επισκέψεις, 1 επισκέψεις σήμερα)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *