Ηλέκτριση-Νόμος Coulomb Online

Απάντησε στις ερωτήσεις που ακολουθούν και κατόπιν πάτησε το κουμπί "Αποτελέσματα" για να δεις αμέσως την επίδοσή σου.

1. Επέλεξε την πρόταση που συμπληρώνει σωστά την παρακάτω φράση.

Αν ηλεκτρίσουμε ένα σώμα δια τριβής, τότε
2. Επέλεξε τη σωστή (ή τις σωστές) πρόταση (ή προτάσεις).

Για να μετρήσουμε το φορτίο ενός σώματος:
3. Οι σφαίρες Α και Β ασκούν στη Σ δυνάμεις 2Ν και 6Ν αντίστοιχα, όταν τοποθετούμε την κάθε μία στην ίδια απόσταση από τη Σ. Ποια μπορεί να είναι τα φορτία των Α και Β;

Ερώτηση 3

Ερώτηση 3

4. Τρίβουμε μία γυάλινη ράβδο με μάλλινο ύφασμα. Λόγω της τριβής αφαιρέθηκαν από τη ράβδο 1,875·1010 ηλεκτρόνια. Αν το φορτίο του ηλεκτρονίου είναι |qe|=1,6 · 10-19 C,  το φορτίο που απόκτησε η ράβδος είναι:

5. Για να αποσπαστούν ηλεκτρόνια από τα άτομα ενός σώματος απαιτείται η προσφορά , έτσι ώστε να μπορέσουν να υπερνικήσουν την των πυρήνων. Επειδή τα ηλεκτρόνια ούτε ούτε καταστρέφονται, το φορτίο παραμένει σταθερό. Το ηλεκτρικό φορτίο εμφανίζεται σε "πακετάκια" τα οποία ονομάζομε .

6. Το ηλεκτρικό φορτίο ενός ηλεκτρισμένου σώματος είναι ακέραιο πολλαπλάσιο του φορτίου του νετρονίου.
7. Κατά την ηλέκτριση των σωμάτων ισχύει η αρχή διατήρησης του ηλεκτρικού φορτίου.
8. Οι δύο φορτισμένες σφαίρες αλληλεπιδρούν. Πάνω τους έχουν σχεδιαστεί οι δυνάμεις που ασκούν η μία σφαίρα πάνω στην άλλη. Είναι σωστά (True ) ή λάθος (False) σχεδιασμένες;

Ερώτηση 8

Ερώτηση 8

9. Αν διπλασιάσουμε την απόσταση μεταξύ δύο σημειακών φορτίων, τότε η δύναμη που ασκεί το ένα πάνω στο άλλο (δύναμη αλληλεπίδρασης) υποδιπλασιάζεται.
10. Δύο σημειακά φορτία απωθούνται με δύναμη 2N. Αν διπλασιάσουμε και τα δύο φορτία, ενώ αυτά παραμένουν στην ίδια θέση που ήταν προηγουμένως, τότε η δύναμη που θα απωθούνται είναι:
11. Μία θετικά φορτισμένη μικρή σφαίρα με φορτίο 2μC αλληλεπιδρά με μία αρνητικά φορτισμένη με -3μC. Τις τοποθετούμε σε διάφορες θέσεις Α,Β,Γ και Δ. Κατατάξτε με τη σειρά από τη μεγαλύτερη δύναμη έλξης προς τη μικρότερη, σέρνοντας με το ποντίκι τα παρακάτω γράμματα στη σωστή θέση.

Ερώτηση 11

Ερώτηση 11

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
12. Οι μικρές φορτισμένες σφαίρες έχουν τα φορτία που φαίνονται στην εικόνα και τοποθετούνται στις τέσσερις θέσεις έτσι ώστε η μεταξύ τους απόσταση να είναι η ίδια. Κατατάξτε από τη μεγαλύτερη δύναμη έλξης προς τη μικρότερη.

Ερώτηση 12

Ερώτηση 12

  • Α
  • Δ
  • Β
  • Γ
13. Οι μικρές σφαίρες Α και Β είναι φορτισμένες και στερεωμένες ακλόνητα στις θέσεις που φαίνονται στην εικόνα. Στη μέση της απόστασής τους τοποθετούμε μία τρίτη μικρή φορτισμένη σφαίρα με θετικό φορτίο. Παρατηρούμε ότι η σφαίρα που τοποθετήσαμε παραμένει ακίνητη. Ποια μπορεί να είναι τα πιθανά φορτία των Α και Β;

Ερώτηση 13


 


gaisidis@viewonphysics.gr

img_1494 

(6.156 επισκέψεις, 1 επισκέψεις σήμερα)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *